Raskaan koronakevään jälkeen meillä seurasi liiankin lyhyt suvantovaihe epidemiassa. Pandemia sinänsä ei ole missään vaiheessa osoittanutkaan laantumisen merkkejä. Ja kuten sanottua, vaikka poliitikot lomailivatkin, toki ihan ansaitusti, virus ei lomaillut. Tätä kirjoitettaessa elokuun puolessa välissä toista aaltoa odotellaan huolestuneina tai monien mielestä se on jo alkanut.
Juuri on uutisoitu siitä, miten eräässä suuressa ruokakauppaketjussa kiellettiin työntekijöiltä maskien käyttö työssä. Pian tämän jälkeen kerrottiin, että kyseinen ketju on ”nöyrtynyt” asiassa ja sallinut maskien käytön julkisuuden sekä uhkaavien oikeusjuttujen alla. Keväällä ei kuitenkaan uutisoitu siitä, miten eräs suuri yliopistosairaala oli kieltänyt maskien käytön potilastyössä jopa riskiryhmään kuuluvilta lääkäreiltä ja muilta työntekijöiltään.
Kohtuullisesti julkisuutta mediassa sai Lääkäriliiton keväinen kysely, jonka mukaan vain puolet sellaisista lääkäreistä, jotka katsoivat oman terveystilanteensa vuoksi kuuluvansa koronan suhteen riskiryhmään, oli päässyt siirtymään vähemmän riskialttiisiin työtehtäviin. Positiivisiakin esimerkkejä on onneksi ollut vaikkapa etätöihin pääsemisestä kuten TYKSissä ja Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa. Mutta valitettavasti sitten niitä tosi ikäviäkin on… Ja näiden työpaikkojen työterveyshuolto ei ole toiminut vastuullisella tavalla: tehtäviin kuuluisi työntekijöiden suojelu.
Ääritapauksissa on tiedossa, että oikeutettua työsuojelua itselleen hakenutta kollegaa oli esimerkiksi uhattu tämän perusteella irtisanomisella tai määräaikaista virkamääräystä ei ollut uusittu. Torpan Pojan tuntemien juristien mukaan tällaiset tapaukset ovat aika selkeitä caseja, jos kyseiset kollegat haluavat nostaa asiasta juttua. Mutta monessa tapauksessa lakisääteisten oikeuksienkaan edellyttämistä työnantajan taholta ei uskalleta vaatia.
Erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat tällöin erikoistuvat lääkärit ja nuoret spesialistit vailla vakituista virkaa. Uralla etenemisen hankaloitumisen pelossa ei rohjeta nostaa asiaa esille. NLY:n ja Lääkäriliiton koulutuspaikkakyselyissä on tullut esille se, miten monin paikoin, hämmästyttävää kyllä, harrastetaan edelleen pelolla johtamista. Muutos on valitettavan hidasta…
Keväästä on toivottavasti opittu vastaisen varalle tässäkin suhteessa. Koronaan sairastuneella riskiryhmään kuuluvalla lääkärillä tauti on todennäköisesti vaarallisempi ja toipuminen kestää muita pitempään. Kenenkään etu ei ole, että kollegat joutuvat tämän takia olemaan pitkäänkin poissa töistä, kun isoa hoitovelkaa aletaan nyt maksaa toisen aallon keskellä. Työnantajien tulee kantaa vastuunsa lakisääteisen työsuojelun turvaamisessa kollegoille!