Omat odotukset vuodelle 2020 eivät olleet kummoiset. Mitä nyt taas yksi lisävuosi sote-uudistuksen odottelua, ja toisaalta NLY:n kannalta business as usual eli tinkimätöntä työtä lääkärien työskentelyolosuhteiden eteen. Mutta voihan värekarva!
Vuosi 2020 on ollut kuitenkin myös muuta kuin COVID:a. NLY pyrkii jatkuvasti vaikuttamaan nuorten lääkärien työskentelyyn vaikuttaviin lakiehdotuksiin ja toiminnanmuutoksiin. Kesän aikana sote-uudistuksen lakimuutokset tuntuivat etenevän kuin rauhallisen ulapan pinnan alla kulkeva uistin. Syksyn alussa syötti saatiin pompahtamaan hetkeksi pintaan kaikkien satojen lausujien nähtäville. Joko kohta nappaisi? Mutta mikä kala sieltä tulee, minkälainen sotesaalis sieltä joudutaan perkaamaan?
Erikoislääkärikoulutuksen uudistus etenee ja valintamenettely on toiminnassa. NLY on jatkanut pitkäjänteistä vaikuttamistyötä, jotta uusi järjestelmä olisi toimiva ja oikeudenmukainen. Toisaalta yliopistot ovat käynnistäneen koulutuksen laatuun panostavat toimet, ja NLY on mukana tarttumassa epäkohtiin ja kehittämässä laadukasta koulutusta. Osaamistavoitteisen koulutuksen pohjana on luottamukseen perustuva pätevyys (entrustable professional activity, EPA) eli ennalta määriteltyjen kriteerien mukaisen, erikoisalalle ominaisen toiminnon valvottu suoritus, joka oikeuttaa erikoistuvan lääkärin suorittamaan tehtävän aiempaa itsenäisemmin.
Tämän vuoden yksi järisyttävin muutos koettiin, kun eurooppalainen velvoittava lainsäädäntö vaikutti päivystyksen työajan toteuttamiseen. Päivystyksen työaika ja kokonaistyöaika etsivät nyt uutta muotoaan, eikä tämä ei ole tapahtunut aivan kivutta. Työehtosopimusneuvottelujen edettyä kompromissiin NLY on yhtenä Lääkäriliiton kolmesta lausunnonantajajärjestöstä mukana pohjustamassa taas seuraavaa kierrosta julkiselle sektorille.
COVID:n myötä jo aiemmin vauhdissa ollut digitalisaatio ja uudet tavat tehdä työtä tulevat nopeammin, kuin mihin ehdimme tottua, ja samalla pitäisi pystyä päättämään, minkä ei kannata antaa muuttua. Samaan aikaan lääketiede ja hoito muuttuvat nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Potilaat eivät enää vietä sairaalavuoteessa viikkokaupalla aikaa, ja asiat tapahtuvat atk:ssa. Diagnostisia taitoja ja päätöksenteon pääomaa joudutaan kerryttämään muilla tavoin kuin perinteisesti sairaalan osastokierroilla ja terveyskeskuksen viikonloppupäivystyksissä.
COVID paljasti myös yhden aikamme paradoksin: Lääketieteeseen, asiantuntijoiden kuulemiseen ja tutkimukseen pohjautuva päätöksenteko on yhteiskunnalle tärkeämpää kuin koskaan, mutta silti käytännön panostukset uusien tiedettä tekevien ja tieteestä ammentavien osaajien kouluttamiseksi ja tutkimuksen aseman turvaamiseksi ovat puheen tasolla. Trendi on valitettavan selvä: Lääkärit pätevöityvät tieteelliseen työhön edelleenkin yhä enemmän iltaisin ja viikonloppuisin.
Kuluva valtuuskuntakausi on ollut siis vauhdikas. Ensi vuonna valitaan uusi valtuuskunta. Tarvitaan ehdokkaita ja äänioikeuttaan käyttäviä jäseniämme, jotta saamme kokoon porukan, joka tarttuu näihin ja muihin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Tule mukaan! Yksin asioita on vaikea muuttaa, mutta yhdessä voimme saada muutettua asioita parhain päin.
Nuorten Lääkärien Yhdistys on jatkossakin jäsentensä näköinen ja kokoinen. NLY toimii aktiivisesti jäsentensä etuja ajaen. Vaikka ensi vuosi olisikin samanlainen kuin vuosi 2020. Hope not.
Jussi Paterno
Valtuuskunnan puheenjohtaja