Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Katse taakse ja vähän eteen
Etusivu > Katse taakse ja vähän eteen

Katse taakse ja vähän eteen

Toinen koronavuosi lähestyy loppuaan, ja samalla pandemian suhteen valoa pilkahtelee tunnelin päässä. Harkituin askelin pandemian ärsyttävimmistä puolista päästään toivottavasti hiljalleen eroon. Helppoa aikaa tämä ei ole vapaaehtoistoiminnallekaan ollut, mutta lopulta taidamme selvitä kunnialla tästäkin poikkeuksellisesta jaksosta.

Etäyhteyksien avulla olemme kyenneet pitämään yllä keskustelua koulutuksen takaamisesta myös koronan keskellä. Tärkeäksi teemaksi on noussut erityisesti tarvittavan tuen järjestäminen arjessa, sillä pandemia on vaikuttanut kaikkien jaksamiseen.

NLY on vaatinut, että sekä työpaikoilla että yliopistolla huomioidaan poikkeusajan vaikutukset yleiseen jaksamiseen. Työ- ja henkistä hyvinvointia on tuettava.

NLY on katsonut myös tiukasti tulevaisuuteen. Olemme perustaneen tutkimusryhmän, joka keskittyy aluksi Koulutuspaikkakyselystä saatavan datan tieteelliseen analysointiin. Tulosten avulla pystymme vaikuttamaan lääkäreiden tulevaisuuden koulutukseen ja jokapäiväiseen työhön kehittäen työ- ja koulutusoloja entistä parempaan suuntaan. Koulutuspaikkakyselystä suurin ilon aihe meille ovat yksiköt, joita kysely on herätellyt panostamaan nuorten lääkärien asioihin ja joiden tulos onkin vuosien aikana parantunut.

Koronavuosien aikana edunvalvontakoneisto ei ole hiljentynyt. Olemme tehneet kannanottoja ja aloitteita esimerkiksi erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyn kehittämisestä, ketjutettavista määräaikaisuuksista luopumisesta, järjestelmän kehittämisestä virhetapahtumissa ja vertaistuesta aina terveydenhuoltohenkilökunnan koronarokottamiseen. Vuonna 2021 olimme mukana myös SuomiAreenassa tuomassa asiantuntijanäkemystä vaihtoehtohoitoihin.

Kiivasta keskustelua on käyty myös koulutusoikeuksista. Erityisesti Päijät-Hämeen alueen perusterveydenhuollon koulutusoikeuksia uhannut jäädytys vaati myös NLY:n ponnistuksia sekä paikallisesti että kansallisesti. Lopulta siinäkin järki voitti. Koulutusoikeuden tulee perustua koulutuksen laatuun, ei järjestäjään.

Koronavuosien aikana NLY:n toimistolla on käynyt myllerrys, kun molemmat työntekijöistämme siirtyivät vuorotellen urallaan eteenpäin. Erinomaisesti onnistuneiden rekrytointien päätteeksi kokoaikaisena yhteyspäällikkönä aloittanut KTM Juulia Joronen ja osa-aikaisena yhdistyssihteerinä toimiva LK Ella Ihlberg muodostavat mahtavan kaksikon, jota ei edes pandemia pitele.

Tulevan vuoden aikana toivomme voivamme palata erityisesti paikallistoiminnassa jälleen läsnä yhdessä tekemiseen. Kotoilun jälkeen on kaipuuta, mutta ehkä myös pientä kynnystä lähteä aktiiviseen kanssakäymiseen entiseen tapaan. Haluamme luoda entistä paremmat edellytykset laajalle toiminnalle lähellä nuorta lääkäriä ja päästä järjestämään entistä enemmän alueellisista tarpeista ja toiveista lähtevää toimintaa.

Mikäli sinulla on ajatuksia siitä, mitä juuri teidän paikkakuntanne kaipaisi koulutuksellisesti, yhdessäolon, edunvalvonnan tai kehittämistyön kannalta, ole yhteydessä paikallisjärjestösi puheenjohtajaan. Laitetaan pyörät pyörimään – NLY:n toimintaan voi osallistua monella tapaa!

 

 

 

 

 

 

Jesper Perälä, puheenjohtaja
Lotta Oksanen, varapuheenjohtaja